FÁUNULA DE BEUDA I L'ALTA GARROTXA
Llista en permanent actualització de la fauna de la finca on visc

Cercar en aquest blog

divendres, 30 d’abril del 2010

Himenòpters "Parasitica" III (5)

ORDRE HYMENOPTERA SUBORDRE APOCRITA: GRUP "PARASITICA" (Continuació)

Mymaridae
Mymaridae (Col·lecció)
Cadàver ofegat, 15.vii.2017

Proctotrupidae
Exallonyx sp. (Col·lecció)
Femella cadàver ofegada trobada el 4.vi.2016. CAP: Antena amb 13 artells o 11 flagel·lòmers. Escap curt i antenes no colzades. Carena occipital estesa fins a la meitat inferior del cap. MESOSOMA: Pronot arribant a la tègula lateralment. Notaules absents. Pronot amb pèls a la part superior del collar. ALES: Ràdius originat a la meitat de l'estigma. Ala posterior sense cel·les. Proporcions ala anterior l/a>3; en el nostre cas=87/28=3,1. METASOMA: Metasoma no comprimit lateralment. Meitat inferior del gàster amb alguns pèls. Propodeu arrugat com una xarxa. POTES: Ungles tarsals anteriors i mitjanes amb una dent negra llarga divergent a la base.
Phaneroserphus calcar (Col·lecció)
Femella cadàver ofegada al viver. Amida 79/20 mm= 4 mm. CAP: Mandíbules falciformes, unidentades. Antena amb 13 artells: escap, pedicel i 11 flagel·lòmers. Escap més llarg que el pedicel. Antenes surten del mig del cap. Cap amb una carena medial forta entre les insercions antenals. MESOSOMA: Pronot arribant a les tègules. Prepectus absent. Laterals del tòrax marcats amb una estria recta (no deuen ser notaules). Propodeu amb cara dorsal i posterodorsal parcial o enterament amb arrugues reticulades, la cara dorsal amb una estria o carena medial. METASOMA: Peciolat, peciol visible dorsalment. Pronot amb laterals amb pèls distribuits, i amb una àrea medial glabra. ALA ANTERIOR: Ràdius originat a la meitat de l'estigma. Amida 116/40 mm de llarg i 39/40 mm d'ample, per tant L/A=2'97. Ala anterior amb cel·la radial llarga com l'estigma. Ales posteriors perdudes. POTES: Ungles tarsals anteriors i mitjanes simples, sense dent accessòria.
Proctotrupes gravidator (Col·lecció)
Mascle cadàver ofegat trobat el 18.ix.2015. Amida 95/20=~5 mm. CAP: Antena amb 11 flagel·lòmers. Escap poc més llarg que ample (L/A=11/5=~2). Antenes no colzades entre escap i pedicel. Ocels desenvolupats. Primer flagel·lòmer 1 amb proporcions L/A=4.28 (=15/3.5). Antena inserta enmig de la cara, no sobre una prominència. Carena occipital completa, arribant a la meitat inferior de la cara. Mandíbules falciformes, semblen unidentades. Sense carena entre insercions antenals. MESOSOMA: Pronot arribant a les tègules. Pronot amb un àrea medial glabra i els costats amb pèls distribuïts. Notaules presents però febles. Metatòrax amb costats enterament esculpits i pilosos excepte una petita zona no pilosa i llisa. Propodeu amb arrugues reticulades (amb curta carena longitudinal a la base). Costats del pronot amb arrugues. METASOMA: Primer segment del gàster peciolat. Base del 1r tergit amb tubercles. Pecíol gastral de proporcions l/a=8/6=1.3*. Sintergit gairebé enterament rogenc. Sintergit amb meitat inferior dels laterals amb nombrosos pèls. ALES: Sols dues cel·les tancades a l'ala anterior (costal i radial). Ala anterior amb pterostigma semiel·líptic. Ala posterior sense cel·les. Ala anterior de relació L/A=78/27=2.89. POTES: Tíbia anterior amb un esperó. Tíbia mitjana amb dos esperons. Ungles tarsals anteriors i mitjanes simples. Proporció esperó/basitars posterior=4/14=0.28.(*Caràcter discordant segons clau a Ribes)
Cadàver ofegat del 3.ix.2015. Longitud (mínima, falta punta gàster)=120/20=6 mm. CAP: Mandíbules falciformes, unidentades. Antena amb 11 flagel·lòmers. Escap més llarg que el pedicel. Antenes surten del mig del cap. Carena occipital sencera. MESOSOMA: Pronot arribant a les tègules. Prepectus absent. Notaules marcats però febles. Pronot amb laterals sovint amb pels distribuïts i amb un àrea medial glabra. Propodeu amb arrugues reticulades, amb una curta carena medial basal. METASOMA:  Sintergit amb meitat inferior dels laterals amb nombrosos pèls. Sintergit parcialment rogenc. Pecíol gastral L/A= 7/14= 0.5. ALES: Sols dues cel·les tancades a l'ala anterior (costal i radial) i cap a l'ala posterior. POTES: Tíbia anterior amb un esperó. Metasoma peciolat. Ungles tarsals anteriors i mitjanes simples. Tíbia posterior amb esperó 9/33=0.27 x basitars.

Torymidae
Monodontomerus obscurus (Col·lecció)
Femella ofegada el 26.vii.2015. Escutel amb l'àpex totalment llis. Proporcions de l'escutel L/A= 1.2. Àrea frenal finament arrugada als costats. Oviscapte amida un xic més curt que el gaster, 1.7 mm (mesurat per sota, des de hipopigi) o bé 1.5 mm (des d'on surten les valves), mentre que el gàster amida 2.1 mm. La tíbia posterior amida 1.075 mm. Ovopositor 1.6 x vegades més llarg que la tíbia posterior.
Mateixa femella ofegada del 26.vii.2015
Femella del 17.vii.2016. Mesopleura amb depresio femoral amb reticulacio fina, amb 5-7 files de areoles petites.
Femella del 3.vi.2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada