FÁUNULA DE BEUDA I L'ALTA GARROTXA
Llista en permanent actualització de la fauna de la finca on visc

Cercar en aquest blog

divendres, 30 d’abril del 2010

Neuròpters (19)

Ordre Neuroptera
 

Ascalaphidae
Libelloides hispanicus (Imatge)
Berothidae 
Isoscelipteron glaserellum (Imatge)
Isoscelipteron glaserellum, a la llum, muntatge entre diferents fotografies

Chrysopidae
[Chrysopinae: Suarius ?]
[Chrysopa pallens?]
Chrysopa formosa (Col·lecció)
Chrysoperla carnea s.l. (Col·lecció)

Cadàver de dins de casa, 21.vi.2017. CAP: Taca lateral del cap (temples i part lateral del clipi) bru-negra. Estip amb una línia fosca abarcant la meitat o més de la seva longitud. ALA ANTERIOR: Amida 12,65 mm. Setes costals llargues (fins a 0, 2 mm). Venes gradiformes nombroses, verdes a la sèrie gradada externa. Venetes transversals del camp costal lleugerament enfosquides en contacte amb la vena subcostal. Venetes basals del camp costal lleugerament sinuoses, i amb la primera veneta entre l'inici del sector del radi (Rs+Ma) i la pseudomediana (Psm) situada després de l'extrem distal de la cel·la oval. ABDOMEN: Setes dels esternits de l'abdomen majoritàriament negres. POTES: Ungles abruptadament dilatades cap a la seva base, la qual presenta un aspecte quadrangular.


Chrysoperla mediterranea (Col·lecció)
Cadàver de dins de casa, 8.vii.2015. Amida 25.8 mm d'envergadura i l'ala anterior 12.3 mm. CAP: Amb dues taques fosques allargades al costat del cap, una a la templa i part lateral del clipi i l'altra a l'estip. ALA ANTERIOR: Ales anteriors allargades, amb l'àpex un xic apuntat. Vena costal portant nombroses setes negres curtes. Sèrie gradada externa amb nombroses (3-7) venetes. Venetes basals del camp costal lleugerament sinuoses. Primera veneta entre l'inici del sector del radi (Rs+Ma) i la pseudomediana (Psm) situada després de l'extrem distal de la cel·la oval. POTES: Ungles no quadrangulars, progressivament dilatades des de l'àpex cap a la base.

Chrysoperla pallida (Col·lecció)
1 ad. atret a la llum, sacrificat, 11.vii.2013. Amida 25 mm d'envergadura i 11.5 mm l'ala anterior. CAP: Amb dues taques allargades marró fosc al costat del cap, una a la templa i l'altra a la part lateral del clipi, sense taca a l'estip o bé molt reduïda. Mandíbules assimètriques. ALA ANTERIOR: Sèrie gradada externa amb nombroses (3-7) venetes, verdes. Vena costal amb setes llargues, de fins a 0,16 mm. Venetes basals del camp costal lleugerament sinuoses i enfosquides en contacte amb la vena subcostal. Primera veneta entre l'inici del sector del radi (Rs+Ma) i la pseudomediana (Psm) situada després de l'extrem distal de la cel·la oval. POTES: Ungles abruptadament dilatades cap a la seva base, la qual presenta un aspecte quadrangular. ABDOMEN: Setes dels esternits de l'abdomen pàl·lides.

Italochrysa litalica (Imatge)
Nothochrysa capitata (Col·lecció)

Pseudomallada flavifrons (Col·lecció)
Atret a la llum, sacrificat, el 23.ix.2017. L'ala anterior amida 11.6 mm. Color general verdós groguenc. CAP: Cap grogós, amb taques fosques i vermelloses a les temples però sense cap punt negre entre la base de les antenes. ALA ANTERIOR: Venetes basals del camp costal rectes o un xic arquejades. Les venes del camp costal són verdes al mig i enfosquides als extrems, quan contacten amb les venes costal i subcostal. Venes gradiformes majoritàriament fosques. Primera veneta entre l'inici del sector del radi i la pseudomediana situada abans de l'extrem distal de la cel·la oval. Ales amb un punt fosc a l'inici de la vena costal. POTES: Ungles abruptament dilatades des de l'àpex cap a la base. ABDOMEN: Esternits abdominals verds.

Pseudomallada prasinus (Col·lecció)


 
Coniopterygidae
Coniopterygidae (Col·lecció)
 
Exemplar ofegat del 26.viii.2015

Dilaridae
Dilar meridionalis (Imatge)
Adult atret a la llum del 10.vii.2011
Mascle atret a la llum, sacrificat, del 5.vii.2017. Longitud de l'ala anterior de 7.9 mm. Genitàlia de mascle parcialment malmesa en disseccionar-la: Dorsoprocés present; vora anterior del novè terguit arquejada; paràmers més curts que els coxopodits, i aquests en forma de ganxo.

Hemerobiidae
Sympherobius pygmaeus (Col·lecció)
Mascle atret a la llum, sacrificat, del 17.vi.2012

Mascla atret a la llum, 23.ix.2017. Longitud de l'ala anterior de 5.o mm. ALA ANTERIOR: Alas anteriores no falcadas, ovoides, con venación parda discontínua, con tramos más pálidos. Ala con sólo dos sectores del radio. Vena humeral recurrente. Campo costal estrecho, con venillas no conectadas por varias series de venillas transversales y 2 series de venillas gradadas. Alas anteriores con 4 gradadas externas. Vena basal entre R y M posterior al origen de la primera rama del SR. Ala sin una venilla entre el radio y la horquilla de su primer sector. ALA POSTERIOR: En las alas posteriores la Mp se bifurca muy distalmente respecto al origen de la primera rama del SR. Alas posteriores sin venillas en la serie de gradadas externas. ANTENA: Flagelo pardo en sus tercios basal y apical, y más pálido hacia el centro.


Wesmaelius (Kimminsia) sp. (Col·lecció)
Adult del 21.xi.2011
Femella sacrificada del 7.x.2016. Longitud de l'ala anterior de 8,35 mm. A les ales anteriors, la vena subcostal dóna una branca a la part basal la qual s'inclina sobre ella mateixa, tancant una cel·la. Zona basal del camp costal poc dilatada. Ales posteriors amb venes transversals a la zona apical. Tíbies de las potes posteriors fusiformes, planes i eixamplades a la zona mitja. Ales anteriors amb tres sectors del radi. Ales anteriors amb la primera vena transversal inserida a la branca superior de la vena mediana. Ales posteriors amb la bifurcació de la vena mediana situada al mateix nivell que l'origen del sector del radi. Assignació específica impossible en tractar-se d'una femella.



Mantispidae
Mantispa styriaca (Col·lecció)


Myrmeleontidae
Distoleon tetragrammicus (Col·lecció)

Euroleon nostras (Imatge)
Gymnocnemia variegata (Col·lecció)
Neuroleon sp. [N. arenarius] (Imatge)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada