FÁUNULA DE BEUDA I L'ALTA GARROTXA
Llista en permanent actualització de la fauna de la finca on visc

Cercar en aquest blog

divendres, 30 d’abril del 2010

Fàunula de Can Grau (2010)

Introducció:

Aquesta és la llista total dels 2010 tàxons de fauna trobada a l'entorn del mas on visc, a Beuda. La finca es troba a pocs metres de l'espai natural de l'Alta Garrotxa, i inclou el Pas, Font i Riera de Rajolins. Al peu dels primers contraforts de l'esmentat massís, acull el naixement d'una riera amb salts i gorgues, alzinar, rocams, conreus, basses naturals i artificials. La zona d'estudi és de 53796 m(unes 5,4 Ha).


Des de l'abril de 1998 vaig començar prenent nota de les observacions de vertebrats, després van venir les papallones diürnes, les libèl·lules i els ortòpters, amb els que m'he anat especialitzant, sobretot en l'estudi dels seus cants. Incloc també algunes cites d'altres persones que han mostrejat la zona.

Molts dels exemplars de col·lecció han estat trobats cadàver, cosa que permet limitar-ne la captura, tot i que l'estat d'aquests exemplars és sovint més malmès. En molts casos, la qualitat creixent de la fotografia digital i el registre sonor permeten sovint una identificació segura, per la qual cosa no ha calgut recol·lectar-los. Sí cal fer-ho en d'altres, massa petits o amb detalls que no es poden veure així.

La gran majoria estan determinats amb seguretat a nivell d'espècie, altres sols de gènere i altres de família, tot i reconeixent de quin animal es tracta. En casos s'indica el tàxon més probable o quin dels dos pot ser.


S'indica la prova més forta que hi tenim per cadascuna de les espècies (començant per col·lecció, en segon lloc imatge o registre sonor i en darrer lloc simple observació o escolta, la cita). Quan es creu que cant i observació tenen el mateix pes s'indiquen quin dels dos o ambdós. Algunes espècies suara esmentades han estat primeres cites per Catalunya, Girona, la Garrotxa o l'EIN Alta Garrotxa. La nomenclatura i sistemàtica és, per a la majoria de casos, la utilitzada per Fauna Europaea. Per la identificació fotogràfica m'ha estat molt útil la plataforma biodiversidadvirtual/insectarium i també iNaturalist. El nombre d'especialistes que hi han col·laborat és molt extens. A tots ells i elles el meu sincer agraïment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada